Sharing is caring!

Loterijen, wat kunnen we er nog over zeggen

Je kent de diverse reclames. “maak kans op de Jackpot!”. Het is zo simpel, voor een klein bedrag kans maken op een grote prijs.Bij de diverse loterijen veel verandert. Wat vroeger een kansspel was, is nu oplichterij geworden. Ik ga de diverse loterijen bij langs in dit topic. Als de lotto werkelijk een kansspel is, bestaat in theorie de kans dat elke week de Jackpot kan vallen. Dit zou een verlies betekenen van 1,5 miljoen euro voor de lotto

De jackpot kan wel vallen, maar het komt niet vaak voor

Als er 3 miljoen loten verkocht worden per week (lijkt al bijna niet haalbaar in mijn ogen) is de jackpot gedekt voor 4,5 miljoen euro.En dan zijn er nog de meer dan 500.000 andere “prijzen” die zijn gevallen.

Dit is ook de reden dat de jackpot dus zelden valt, tenzij de opbrengsten inmiddels hoog genoeg zijn. Je kunt dus maar beter zeker zijn van je zaak en alles vergelijken op http://loten-kopen.com

Lotto kent de jackpot

Vroeger zag je in een live-uitzending de trekking van de lotto. Iemand draaide in de studio de korf met balletjes, en er was duidelijk niet mee geknoeid. Soms won zelfs in het publiek een prijs terplekke. Nu zie je niet meer een persoon draaien aan de korf. De ballen vallen nu snel achter elkaar in de buisjes. Het is eenlive prijzenpakket
De lotto heeft elke week een jackpot van 6 miljoen euro, en een hoofdprijs van 1 miljoen euro. Een lot kost €1,50.Een deel van de opbrengsten gaat naar een goed doel. Toch als je naar de bankgiroloterij loten kijkt valt je het een en ander op.

Hoe werkt dit?

Alle loten worden geregistreerd tegenwoordig. Dit komt in een computer, en er kan simpel een unieke combinatie gevonden worden waar geen lotnummer mee geregistreerd is. Er zijn miljoenen combinaties mogelijk met 6 getallen van 1 t/m 45, en dan ook nog eens met verschillende kleuren.

Terug naar de trekking kijken voor loterijen

De balletjes vallen snel achter elkaar in de koker:
– er is geen zekerheid dat alle nummer 1 t/m 45 ook werkelijk in de korf zitten
– kort daarna is de jackpot helaas niet gevallen, maar wordt wel verhoogd met 500.000.
Netjes als je 3 miljoen loten hebt verkocht (zie voorbeeld hierboven). Wordt het mogelijke verlies van 1,5 miljoen ineens een winst van 4 miljoen. Doe dit 6 weken lang, dan kan de jackpot er gemakkelijk vanaf.

– het vallen van 1 cijfer kan diverse keren opgenomen zijn, er wordt dan verwerkt in diverse trekkingen.
– het is niet live (wie gaat nu om 19:55 aan zo’n korf draaien?)
– binnen 10 seconden is al bekend dat er 571.356 winnaars zijn

Het kan gewoon oplichting zijn

De lotto beweerd dus dat je elke week kans maakt op de jackpot, maar in werkelijkheid maak je dus geen kans. Misschien als de jackpot een week of 6 niet is gevallen, want dan kunnen ze het ook echt betalen.
De overige prijzen stellen niet zoveel voor:

  • Met 5 getallen goed win je 450 euro
  • Met 4 getallen goed win je 15 euro

Als ze ballen hebben bij de lotto, moet de trekking weer live gebeuren in een show of uitzending. Voor de mensen die mee willen spelen; wacht tot de jackpot hoger is, de kans wordt dan wel iets groter. Als de jackpot net is gevallen, hoef je de eerste 4 weken niet meer mee te spelen.

Staatsloterij

Is wel de loterij met de meeste winkans op een geldbedrag, maar de duurdere loten is weer een nadeel.
Toch is ook deze loterij geen zuivere koffie. Toch als je naar de bankgiroloterij loten. Kijkt valt je het een en ander op.

De lotnummers worden weliswaar bekend gemaakt in een live-uitzending (oudejaarsloterij bijvoorbeeld), maar ook hier kan alles gemanipuleerd worden.

En om de trekking meer allure te geven, worden de winnende lotnummers bekend gemaakt door een echte notaris! Die beste man zal echt wel notaris van beroep zijn, maar als hij alleen maar kan kiezen uit lotnummers die niet verkocht zijn (opnieuw door computer geselecteerd) is het niet zo moeilijk. Want ook daar staan alle verkochte loten in een database. De staatsloterij hoeft zich geen zorgen te maken. Als de Jackpot gegarandeerd valt, dan trekt de notaris het winnende lot uit de loten die wél verkocht zijn.

Bankgiro- en Postcodeloterij

Ik noem deze twee samen omdat dit hetzelfde bedrijf is. Hier kwam ik onlangs achter toen ik mijn deelname stop wilde zetten:

Ik heb naar beide loterijen netjes een brief gestuurd, en een week later kreeg ik van beide een brief terug. Het was nog niet opgezegd, want men had nog vragen omtrent de opzegging. Het kenmerknummer was bij beide brieven hetzelfde (?). Ik moest beide loterijen maar even bellen.

De Bankgiroloterij

Eerst de bankgiro-loterij. Ik hoefde niet lang te wachten tot ik iemand aan de telefoon kreeg. De vraag was of ik inderdaad wilde stoppen, zeker nu de loterij 50 jaar bestaat en extra prijzen weggeeft. Ik heb nee gezegd, klaar.
Toen de postcode-loterij. Het nummer was vrijwel gelijk, en ik kreeg hetzelfde bandje te horen. Tot mijn verbazing kreeg ik zelfs dezelfde persoon weer aan de lijn! Ook weer opnieuw de vraag ivm extra prijzen, blablabla. Ook dit heb ik stop gezet.

 

Bankgiro: een pas met gegarandeerd een bedrag van 10 tot 250 euro of zoiets. De eerste keer heb ik maar eens gekeken. Een lot kost 8,50 dus ik kon niet verliezen. Ik had 10 euro natuurlijk, en het bedrag zou op mijn rekening gestort worden. Ik was van plan direct op te zeggen als ik dat geld had. Maar dat kreeg ik niet direct, maar pas na 3 maanden. Ondertussen had ik dus alweer 3x ingelegd. Winst voor Bankgiro dus.

De postcodeloterij

Postcode-loterij: codes krassen, op internet je prijs bekijken en vervolgens lezen dat je die kán winnen als je mee gaat spelen. En dezelfde prijzen zijn er dus ook bij de bankgiro loterij. De trekking zelf zal niet via een notaris gaan, of onder enig toezicht.

Ik win altijd die bakken ijs

Ik kan me niet voorstellen dat een notaris moet bepalen wie er een bak ijs wint.Kortom, deze loterijen houden hun klanten vast door af en toe een klein prijsje te geven. Bij de Postcode-loterij kun je een auto winnen, maar als je die wint mag je eerst 40% kansspelbelasting betalen. Dus win je een auto van 40.000, dan mag je 16.000 euro betalen.

Conclusie
De loterijen zijn niet betrouwbaar in mijn ogen. Ze kunnen wel weer betrouwbaar worden, als de trekking ook eerlijk gebeurt.

  • Als ik mensen aan moest raden met welke loterij ze mee willen spelen, zou ik de volgende voorkeur hebben:
  • Staatsloterij: wel dure loten, maar ook veel verschillende geldprijzen, en daar doen we het voor. Niet voor een bak ijs.
  • Krasloten: de 10 euro van de bankgiro- en postcodeloterij kun je beter besteden aan 4 krasloten van 2,50. Je heb meer plezier en hebt grotere kans op een (kleine) geldprijs.
  • Lotto: zelf weten, maar koop dan losse loten. Als de jackpot net is gevallen heeft het geen zin.